hem

Borgvik Fibernät ek förening är en förening som bildades 2013 på initiativ av några eldsjälar som inte ville att Borgvik skulle halka efter i utvecklingen i vårt moderna kommunikationssamhälle. Landsbygden är inte intressant för aktörerna i branschen att förse med fibernät då det inte bär sig ekonomiskt. Det är tack vare ideella föreningar och statliga bidrag det är möjligt överhuvudtaget. Ni har säkert läst i pressen om att läget för att söka bidrag framöver blir tuffare, så vi ska vara glada att vi kom igång i rätt tid! (det har också stundtals varit en kamp mot klockan)
Föreningen har drivits på ideell basis, dvs styrelsen och alla som varit med privat och hjälpt till har gjort det utan ersättning. Utan t.ex. våra bönder har vi stått oss slätt!
BF vill rikta ett stort tack till alla er som hjälpt till, företag, privata och pensionärer, med eller utan ersättning!

För att göra en lång historia kort:

150623
Fibernätet är nu granskat, besiktat och bidragen utbetalda!
Återstår färdigställning slutetapperna.

150618
Quadracom har gått ut skriftligt och aviserat att ADSL stängs ned 31/7. De flesta av er har fått uppsägningsbesked från er leverantör sedan tidigare.
Av någon underlig anledning stänger Bredbandsbolaget ned anslutningen tidigare. I minst ett fall utan att avisera avstängningen. Vid felanmälan fick kunden besked efter en vecka att Quadracom redan stängt ned! Så är alltså inte fallet. Ni kan kräva uppkopplad anslutning till 31/7.

150617
###################    ÅRSMÖTE    #####################
Kallelse till årsmöte tisdagen den 30/6 19:00 i Sparnäs Bygdegård.
På dagordningen står information om läget samt årsmötesförhandling.
Välkomna!

WP_20150613_18_31_13_Pro

150615
NU ÄR FIBERN KASTAD I SJÖN!
Äntligen är sjöfibern på plats i sjön och Värmerud samt Gullsjö några hästlängder närmare att bli uppkopplad.
Under helgen har styrelsen och frivilliga volontärer hjälpts åt att få den på plats!

IMG_0670Det har inte varit med torra ögon (eller byxor)! :
IMG_0681

Vad skulle vi gjort utan Didriksson-traktorn?
WP_20150613_18_31_49_Pro

150519
######  GILLAR DU PROMENADER I NATUREN  ??  ######
Då kan du hjälpa oss mäta in fiberkabelvägarna i Borgvik.
Vi har tillgång till GPS-utrustning för detta mellan 4/6 till 7/6 och behöver hjälp med inmätningen. Tanken är att vi går två och två per pass. Har du möjlighet hjälpa till så ring Anders på ”Fjället” 070-21 662 89 eller någon av oss andra i styrelsen. Se kontakt/styrelsen i menyn för mailadresser och telefon.

150518
Endast tre återstår att aktivera i etapp 1 !

150517
Allteftersom föreningens medlemmar får sin fiber uppkopplad kommer troligen mailadresser att ändras eller tillkomma. Föreningens medlemsregister måste vara uppdaterad för utskick och aviseringar i framtiden så anmäl alla ändringar här.
Driftavbrottet två veckor tillbaka planerades visserligen akut, men i framtiden är det viktigt att föreningen kan nå ut till alla medlemmarna med aviseringar om tidsplanerade underhållsarbeten på nätet.

150512
Nu är vi uppe i 92 anslutna!
Hamn-cafeet är nu anslutet så vi kan handla när det öppnar. Detsamma gäller Oscar och Kvarnen också som nu har fiberanslutna kassor!

150506
                     ########    DRIFTSAVBROTT   150507    #########
Imorgon sker ett driftsavbrott pga svetsarbeten i vår fiber mot Säffle mellan 05:00 och ca 07:00-09:00. Driftsavbrottets längd beror på hur arbetet avlöper.

150505
Status för antalet anslutna idag är 76!

150429
63 aktiverade!

150427
Problemen utredda!
Nu är vi uppe i 49 aktiverade anslutningar.

150423
OBS!
Det är nu 33 anslutna fastigheter men problem har dykt upp. Det har visat sig vara problem med listor över fiberdragning och fastigheter så abonnenter kan vara sammanblandade. Det räcker med ett fel för att anslutningarna kan förskjutas så fel uppstår för flera. Rådet är att vänta med tjänstbeställningar till efter helgen. Felsökning görs på måndag för att kontrollera vilka som blivit felkopplade. Sjöhaget berörs av problemen. Norra Borgvik får vänta tills det är utrett.
Det meddelas här på sidan när det är klart och ni kan beställa tjänster.

150417
Vi är nu uppe i ett 25-tal anslutna och aktiverade fastigheter. Aktiveringsarbetet fortsätter efter kommande veckan.

150414
Det råder tydligen en viss förvirring kring fiberconvertern (apparaten ni fått uppsatt hemma). Läs meddelandet nedan från 150306.
Den ska vara spänningssatt!
De olika förmaningarna ni kan ha fått beror på att inledningsvis skulle alla anslutningar kontrollmätas och då är det smidigare om convertern spänningssätts först efter mätningen (den måste vara avstängd under mätning). Senare ändrades detta till stickprovskontroller istället och NSI utför dem innan convertern monteras. I det läget är det smidigare att den redan är spänningssatt när NSI aktiverar porten i Nodhuset. Om uppkopplingen fungerar bra, behöver inte fastighetsägaren medverka vid aktiveringen. Om funktionen inte är bra, kontaktas fastighetsägaren.
I dagsläget ska det vara 22 anslutningar aktiva. Håll utkik efter när nästa lampa utöver powerlampan tänds!

150413
INFORMATIONSTRÄFF !!
Felicia från Säkom kommer upp och informerar lite om tjänsteutbud och hur man beställer tjänsterna. Hon svarar på de frågor ni kan tänkas ha.
Förhoppningsvis kommer en representant från NSI också för att informera om nätutbyggnaden och svara på frågor därom..

Plats Sparnäs skola:
torsdag  16/4  18:00
söndag   19/4  14:00
tisdag     21/4  18:00

Då inte alla kan nås från hemsidan eller via mailutskicket ber vi er att hjälpa till att sprida ”ryktet” om informationsträffen.

150405
16 fastigheter är nu uppkopplade så här långt. Arbetet fortskrider till veckan. Håll utkik efter när lampan märkt wan tänds.
Etapp 1 förväntas bli klar i stort sett under april. Etapp 2 börjar blåsas i slutet på april om allt löper enligt planerna (Värmerud, Gullsjö och Nygård).

150325
Nu aktiveras de första anslutningarna. Håll utkik efter när lampan tänds!
Värmerud och Nygård ska enligt uppgift vara färdig-grävd och väntar på fiber-blåsning.
Sjökabel Värmerud är under upphandling. Sjökabel eller ej har varit frågan länge där.
Förhandling förs för närvarande med Fortum om samgrävning Gullsjö. Det är tänkt att komma igång så snart som det bara går.

150311
Från och med 2015-07-31 kommer ADSL att släckas ned i Borgvik då Grums kommun inte förlänger avtalet med Quadracomm. Hur länge den fasta telefonin hålls igång har vi ingen uppgift om, men dess domedag närmar sig också.
Efter juli har vi bredband via fiber eller modem-uppkoppling via 3G, 4G och net1 att tillgå.

150306
Du kan spänningssätta convertern redan nu om den är installerad. Då ska lampan märkt PWR lysa. När fastigheten är aktiverad från Nodhuset tänds lampan märkt WAN och ni kan beställa tjänster. Tjänsterna kan ni beställa redan nu om er adress dykt upp hos tjänsteleverantören. Kontrollera på Säkoms hemsida.
Om NSI får problem att aktivera ringer de upp er och ber er stänga av convertern för att kunna kontrollmäta fiberanslutningen.
NSI börjar aktivera som sagt preliminärt från V13 och framåt. Alla i etapp 1 bör kunna ha fiberanslutningen aktiverad före 1 Maj.

150305
Nu har Nodhuset varit driftsatt i någon vecka och det betyder att vi har fiber i Borgvik.
Till veckan kommer NSI att ringa runt igen och boka tider för uppsättning kvarvarande convertrar etapp1 i fastigheterna med start V12 troligtvis.
För närvarande svetsas fiber i skåpen runt om i Borgvik för att kunna aktivera fiberuppkoppling ut till fastigheterna med start om tre veckor ca (OBS preliminärt).
BF har hamnat i tidningen! Styrelsens linslusar har tillsammans med Säkom dykt upp i Säffletidningen och NWTs digitala huvudtidning poserande i Nodhuset.

150220
Ni som har fast telefon och avser att fortsätta med det i form av IP-telefoni bör tänka på att inte säga upp telefon-abonnemanget utan låta den som ni beställer IP-telefoni av göra det. Detta för att få behålla samma telefon-nummer.
Ni som har ADSL idag, säger dock själv upp abonnemanget om det inte är så att ni fortsätter med samma leverantör och de kan ordna det.

150219
Igår svetsades fibern från Säffle till Nodhuset klart. Till veckan driftsätts utrustningen i Nodhuset. Nästa planerade drag är svetsning skåp i Borgvik och provblåsning Snickarbacken. Många har fått sina convertrar uppsatta hemma nu. Ni som inte blivit uppringda/tidsbokade denna gången för husinstallationen blir det nästa omgång.

150215
Stamfibern Byn – Nodhuset blåstes klart i början veckan. Fibern räckte inte till utan NSI fick hämta från Segersta. Nu vet vi att avståndet är 8240m!
Stamfibern Säffle – Nysäter håller nu på att svetsas och blir troligen klar imorrn.
Sedan går NSI vidare med svetsning Byn – Nodhuset.
Stativ och switchar monteras under veckan i Nodhuset och bör bli klara denna veckan.
Om vi får som vi vill driftsätts  Telias utrustning nästa måndag 23/2!
Under veckan som kommer, installeras convertrarna hemma hos de som har bokad tid med NSI.

150209
En knäckt slang orsakade ett stopp i fredags, men det är nu löst och stamfibern mellan Byn och Nodhuset blir troligtvis färdigblåst idag.
NSI ringer nu runt och bokar tider för husinstallationer.

150205
Vi går nu mot ljusare tider men fortfarande blir det mörkt på kvällarna. Det bekommer dock inte NSI:s blåsare som har eget ljus med sig:
DSC_0297Om vädrets makter och vår herre vill, så är stamfibern mellan Nodhuset och Byn på plats denna veckan.
Under veckan som kommer, börjar NSI ringa runt för att boka tid för husinstallationerna som påbörjas veckan efter. Man försöker hinna med så många som möjligt under en tvåveckorsperiod.
Alltså: runt-ringning för tidbokning V7 och husinstallationer V8-9.

Här blåser man under över-inseende av fotograf Kalle i Byn.
DSC_0287
Det är som synes inte helenkelt att ta sig fram i naturen för att förse Borgviksborna med fiber!
DSC_0290

150202
Det är fortfarande viss fiberbrist (stamfiber). Därför blåser NSI för närvarande fram fiber där det är möjligt till fastigheterna. Så snart de har kommit längre i denna processen kommer de att ringa runt för att boka kunder. Detta för att göra upp om en tid för ”inomhusinstallation” där NSI:s personal tillsammans med fastighetsägaren kommer fram till var utrustningen skall placeras, borrar hål i fasaden, drar in slangen och monterar upp CPE (fiberconvertern).
Det finns också de som inte har kunnat blåsas pga att slangen i fastighetsänden inte varit tillgänglig och därför behöver boka tid för detta.
Beräknad installationstid är från 30min till 2 timmar.
Vet man som kund med sig att man har en ”krånglig” installation (så som gammal stenmur, plåtfasad etc etc) så kan man upplysa om detta när man blir uppringd för tidsbokning.
Efter detta är installationen inomhus klar. Strömkontakten ska ej sättas in, utan detta görs i samband med driftsättning. Då blir man kvällstid uppringd av en montör som står på stationen och aktiverar tjänsten samt mäter fibern. Därefter är fibern klar att användas.
Inom någon veckas tid kommer det att bli avbrott i kundblåsningen, för att blåsa stamfibern mot Byn och Säkoms fibernät.

Ni som är grannar kan hjälpas åt att möta upp åt NSI när de kommer för inomhusinstallationen och fastighetsägaren/boende inte har möjlighet.
Ni kan även hjälpa till att uppmärksamma de som inte läser/har möjlighet att läsa hemsidan på att fiberblåsningen pågår för fullt.

150120
Efter senaste mötet idag ser planen ut ungefär så här: NSI börjar blåsa fiber runt centrum (Nodhuset vid kyrkan) och förbi Kvarnen, Lars och uppemot Lomarker/Karlsson. Sedan från Centrum vidare mot Byn. De provblåser Snickarbacken för att se om det går att ta sig genom där. Om vår Herre och kung Bore vill så kan ev de första driftsättningarna (aktivering anslutning) komma igång slutet februari.
OBS att Säkom meddelar att den levererade convertern inte är samma som angivits tidigare, men den här är ännu mindre. Se under fastighetsanslutning för mått och beskrivning.

150116
Nu är vi inne på nytt år och Borgvik Fiber önskar alla ett fortsatt bra år utan för många brutna nyårslöften.
Efter tjälens ankomst och alla helgdagar så har grävtempot saktat lite!
NSI har aviserat att de börjar installera i nod-huset nästa vecka och börjar blåsa fiber med det som utgångspunkt. När utrustningen i nod-huset är på plats kommer de att blåsa mot Byn och ansluta mot Säffle nät.
När det blir aktuellt att blåsa till fastighet söks fastighetsägare eller angiven kontakt (det är ju inte alla som bor här) för att komma överens om tid och datum. Ni som inte bor här eller har möjlighet att möta kan maila/kontakta någon av oss i kontaktnätet om ev granne eller kontaktpersson som ställer upp och släpper in NSI när de kommer. De ringer upp ngn vecka före installation i hus.
Det är dock fortfarande osäkert tidsmässigt då all materiel som är beställd inte levererats.
Det är också vissa problem med kommunens nedgrävda fiberslangar i Sågudden (Snickarbackstomterna). All fiber från Prästgården, Sjöhaget, N Borgvik och vidare upp mot Överud går den vägen. (hänv kartan)
Som framgår av utskicket till alla medlemmar i mellandagarna har vi fått anstånd med redovisningen till mars pga av alla sena leveranser. Vi är flera fiberföreningar i samma sits.
Anslutningarna mot Nygård och Gullsjö senareläggs för att möjliggöra samförläggning med Fortum. Planerat nu under våren 2015. De hade planerat att gräva ungefär samma sträckning som vi.
Den grävning som är kvar i Värmerud är också beroende av hur besvärlig tjälen blir.

141219
Stamfibergrävningen är klar fram till Åsterud och Värmerudsidan är nu påbörjad. Tjälen har anmält sin ankomst och stökar till det lite i ”våtmarkerna”. Vi får hoppas den inte växer till sig.
Hårdare krav på robust nät har fördyrat sjökabel-läggning jämfört med budget så där får vi gräva landvägen istället och lösa problem med radiolänk istället där vi inte tar oss fram.
Stamfibergrävningen har gått över förväntan så Peter har fullt upp att hinna fastighetsgrävningarna.
Fiberblåsare har tydligen blivit en bristvara i Sverige. Enligt uppgift får vi inte hit några förrän i slutet av januari. De startar då blåsa stamfibern från Byn mot Nodhuset och efter installation utrustningen i Nodhuset blåsa därifrån till konsument.
Vi har fått lite mer ”förhållningsregler”. Se fliken fastighetsanslutning.

141129
Stamfibergrävningen är nu framme vid stora vägen vid Norra Borgvik och till veckan fortsätter Sören norrut mot Överud.
Gatubelysningen i Norra Borgvik är mörklagd, troligtvis efter tryckningen under vägen. Vi hoppas på en snabb insats från kommunen där.
Enligt uppgift är måtten på switchen (eller vad den kommer att kallas) som sätts upp på insidan vägg hos abonnenterna 170 x 170 x 20 mm BxHxD. Se bild under fastighetsanslutning.
Converter är det senaste namnet på den!

141121
Ytterligare två anslutningar!
Månd-tisd nästa vecka grävs det ev klart i City. Åter-asfaltering är beställd och blir ev V50 om möjlighet o tid finns.
Det är grävt fram till Sjöhaget och vidare upp till Blåkulla. Sören fortsätter troligtvis vidare norrut till veckan.
Fiberblåsning kommer förhoppningsvis igång när sista tryckning mellan Byn och Bron (Smedbruket) är klar. Då blåser de till nodhuset i första hand.
Är det någon som känner till, eller känner nån som vet var elen till stenhuset (förrådet) mellan kyrkan och Smedbruket kommer ifrån. Ingen vi har frågat verkar känna till det (inte ens ägaren). Tips mottages varmt! Ring mig eller Thord.

141119
Tryckning under väg har gått bra och det är bara en kvar väster om bron samt tre i N Borgvik. Nu måste de ta andra uppdrag resterande veckoslut, men de kommer tillbaka och gör klart nästa vecka. Däremot går det trögt i Sjöhaget då vägen där är byggd på sprängsten (åtminstone i södra delen) och det måste grävas där det inte går att fräsa.
De senaste veckorna kan vi glädjas åt fem nytillkomna anslutningar.

141118
Det har varit viss sjukfrånvaro i entreprenörsledet så vi har tappat någon dag, men tryckning under väg har kommit igång och nu ska det fräsas asfalt i Sjöhaget. Senare delen av veckan bör grävningsarbetet nå Norra Borgvik.

141116
Idag löstes problemet med att komma vidare norrut genom stenåsarna i Norra Borgvik.
Imorrn påbörjas fräsningen i Sjöhaget och nu är sista chansen att gå med för er på sjösidan.
Jag vill påpeka att ni inte alltid kan få fibern in på tomten där ni vill själva utan Relacom har avgörandet i sista hand beroende på hur det ser ut. I Sjöhaget har det betydelse då fibern fräses ned över gatan till sjösidan mellan varannat hus. (det står i beskrivningen under fastighetsanslutning)
I fredags grävdes det klart upp förbi masten mot Lomarker och Karlsson.
Imorrn gräver Sören från Prästgården upp mot Sjöhaget och går sedan troligtvis vidare mot Norra Borgvik.

141113
Idag står ena maskinen norr om kursgården och den andra i Liåsen. En maskin gräver upp mot masten och den andra går ned till Slaggudden imorrn.
Måndag påbörjas styrd borrning under väg (tryckning) och alla vägundergångar ska göras klart till veckan.
På tisdag påbörjas fräsningen av kabelvägarna i Sjöhaget. HAR ALLA DÄR LÄMNAT FASTIGHETSKORT ÄN?  Du som bor där, påminn eller fråga din granne!
Rolf hälsar att det smidigaste tillvägagångs-sättet om ni ska ha hjälp av Peter med tomtgrävningen är att mäta upp slanglängden som erfordras så lämnar grävarn det i en slinga vid tomtgränsen så gräver Peter ned den fram till husvägg. Om ni inte markerat längden i fastighetskortet och inte är hemma när han kommer, sätt en lapp med längduppgift på markeringskäppen.
De som inte lämnat in fastighetskort bör tänka på det nu!

141111
Nu har de nått Borgvik City

141107
Nu är maskinerna i Lövåshaget!

2014-11-05 17.47.30-3 141105
Ikväll skrevs avtalet med SÄKOM under.

141103
Fiberföreningens första svamp-plockar-dikeskörning under helgen! Kalle fick hjälpa dem loss. Det har ju varit (och är) en blöt höst så det är lätt att gräva ned sig med bilen i vägkanter där grävmaskinen varit.
Det kommer att grävas i och bredvid vägar här i Borgvik framöver, så var uppmärksamma när ni är ute på såna vägar och kör!

141027
Fiberföreningens första avgrävda elkabel idag! Morgan är den lycklige. Om man gallrar bort svordomarna, sa han inte så mycket utan tog det med ro. Lasse sa att alla som tackat nej till fiber får kablar avgrävda. Fibergrävningen har alltså avancerat förbi Morgan idag och fortsätter mot Kalle i Borgensdal.
Om ni håller ögonen på kartan över planerad kabelväg (till höger) så ser ni hur Relacoms kabeldragning ändras allteftersom sträckningarna finjusteras.
En liten brasklapp också! Glöm inte markeringsnäten ni som gräver ned slang själva. Någon/några har visst gjort det enligt hörsägen.

141023
Nu är fibergrävningen i full gång. Siktet är inställt på Strömängen idag och Dalängen imorrn! För de som behöver skriva markavtal och får besök av områdesansvarig för detta finns avtalet att hämta ned här till höger. Markavtal behöver inte skrivas för fibergrävning till egen fastighet.

141013
Planerad grävstart i Byn 141020.
Det saknas fortfarande fastighetskort. Det är ni som bor i ”City” och södra Borgvik mot Byn som det är mest bråttom med!

141010
Vi behöver nu all hjälp vi kan få med röjning, käppuppsättning, transporter osv.
Du som har möjlighet och tid, anmäl dig som frivillig. Du kan prata med ngn i fibergruppen eller maila, eller fylla i en kommentar här på sidan.

140929
Här finns Relacoms instruktion för fiberanslutning!.
MISSA INTE INFORMATIONSMÖTET IKVÄLL!

140921
Ett informationsmöte kommer att hållas i Sparnäs skola 18:00 kvällen den 140929.
Relacom informerar och svarar på frågor om grävning och kanalisering i Borgvik samt grävning på egen tomt.
Säkom informerar om kommande utbud/service och svarar på frågor.
BF kommer att informera om fiberprojektet och svara på frågor.
Jag är övertygad om att ni har frågor på lut!
För er som inte har möjlighet att ladda ned och skriva ut fastighetskorten här till höger kommer de att finnas för utdelning på mötet (även avtal finns). Behöver ni hjälp att skriva ut dem tidigare kan ni också vända er till mig (Hasse), Thord eller Anders ”på Fjället”.
Fika kommer att finnas.

140917
En liten brasklapp: Relacom behöver fastighetskorten så snart som det bara går, så hjälp till att påminna grannar och de ni stöter på om fastighetskorten. (alla kollar ju inte hemsidan)!

140912
Efter ytterligare möten så börjar det hela ta form. Grävstart vid månadsskiftet i väster (Byn). Nodhuset har bestämts till placering centralt vid kyrkan. Tidplaner kommer så snart de är gjorda. Håll ögonen på fliken fastighetsanslutning där uppgifter om hur ni går tillväga läggs ut. Fastighetskortet är viktigt att fylla i och lämna till områdesansvariga eller släppa det i ”Anders på Fjällets” brevlåda, alternativt min (Hasse) eller Thords brevlåda. (Granliden eller Lillgården för er som inte vet adressen). Anders samlar alla fastighetskort för vidarebefordran till Relacom. (hans adress är Fjälldalen)

140807
Avtalet med Relacom är skrivet nu och beslogs med ett handtag mellan Thord och Anders som synes här nedan.
Om allt löper på nu så räknar Relacom med spaden i backen senare delen av september.
Vi återkommer med tidplaner och kartor för grävarbete och kanalisering framöver. Planeringsmöten kommer att hållas inom fibergruppen. Alla i fibergruppen är kallade till möte och det är viktigt att ni ställer upp nu då det äntligen drar igång.
Bl.a. kommer berörda markägare att få besök om markägaravtal gällande nedgrävd fiberslang som dras över deras mark som måste skrivas. I skrivande stund räknar vi med att fastighetsägaren inte behöver skriva avtal för nergrävd slang på egen tomt till husvägg. Vi återkommer här mer detaljerat om vad som gäller för grävning fram till hus från tomtgräns.
Istället för Quadracomm kommer vi att ansluta Säkoms tjänster.
Ni kan se vad utbudet är för närvarande på Säkom om ni klickar på länken här!
Viasat och Boxer kommer också att erbjudas under hösten.

DSC_0229

140802
Nu närmar vi oss byggstart!
Entreprenaden beställdes av Relacom denna veckan och avtal skrivs i veckan som kommer. Det är också avgjort att Säkom levererar tjänster och underhåll. Vi återkommer med närmare uppgifter när avtal är skrivet där. Kartor på projekterad kabeldragning kommer att läggas ut här så snart vi har möjlighet. Markägare och fiberkunder har då möjlighet att komma med egna ideer och synpunkter. Ungefärlig tidplan för kabelgrävning försöker vi också lägga ut här när vi vet.

140709
Nu är vi inne i semestertider och Sverige går på lågvarv. Vi är väl förvisso några som inte har ledigt men i bygg och entreprenadbranchen som det här projektet väl hör hemma är det svårt att hitta kontaktpersoner för närvarande.
Projektering och anbudsförfarande har dragit ut på tiden så vi fick inte spaden i backen i maj – juni som vi hade hoppats på. Vi har inte avtal med Quadracom ännu eftersom det har legat vilande i väntan på att affären mellan Telia och Quadracom gått igenom. Det har istället möjliggjort att vi har fått kontakt med Säkom och diskuterar för närvarande anslutning och samarbete därifrån istället. De är intresserade av anslutning och har lämnat anbud på detta. Kostnadsförslagen och ev samarbete diskuteras för närvarande.
Det är tyvärr inte köparens marknad längre eftersom vi är många fiberföreningar som bygger och ska börja bygga i dessa tider. Det driver upp priserna för både entreprenadtjänster och materiel. Till det kommer leveranstider på materielen också.
Men vi kämpar på. Alla fiberföreningar dras med samma problem. Har du en granne som fortfarande tvekar om fiberanslutning? … värva!

140608
Som ni ser till höger har vi till dags dato 127 avtal enligt räkneverket och två till som är påskrivna men inte kommit in än. Några till är på gång så vi har passerat 130 avtal och det är mycket bra.
Förhandling om priset på gräventreprenaden i anbudet från Relacom sker för närvarande eftersom de ligger lite högre än förväntat. Många byar bygger fibernät nu och det har lett till att förutom brist på grävare så har vi materielbrist i fibernätsbranchen i Sverige för närvarande. Det är ca två månaders leveranstid på materiel just nu och det innebär att om vi kommer överens med Relacom och lägger beställning nu så blir grävstarten om två månader. (och vi som från början siktat på spaden i backen i mars)!
Förhandlingar sker också med SÄKOM i Säffle om anslutning mot deras nät som alternativ till Värmskog. Vi väntar på anbud från dem f.n.

140525
Många har säkerligen undrat över den bristande informationen här på hemsidan, men vi som sitter i styrelsen har mer än fiberföreningen att ta ansvar för så tiden är svår att få att räcka till. Speciellt jag som skriver ber om överseende.

Vi har till dags dato fått in 126 avtal som ni kan se till höger. Det innebär en hög anslutningsgrad här i Borgvik. Det är både fastboende och sommarstugeägare som vill ha sina fastigheter rustade för framtiden (kostnadsbesparingar IT, telefon och TV spelar nog också in). Det faktum att vi fått 4G i Borgvik så alla har fått en chans att jämföra det mot en kommande fiber, har nog också ökat intresset och förståelsen för fibern.

Vi i styrelsen vill härmed tacka alla i Borgvik för den stora uppslutningen bakom fibernätet.

Sedan senast har möten skett med Quadracomm och mer detaljerad beskrivning över nätets dragning upprättats som Thord har skickat ut till gräventreprenörer. För närvarande inväntar vi deadline för alla svar till 28/5 och därefter utses entreprenören som gräver. Vi har även att ta ställning till om vi ska ansluta fibernätet mot norr (Värmskog) eller västerut (Gillberga). Vår kontaktman på Quadracomm har slutat sin tjänst och ska börja på Relacom till hösten och vi får en ersättare istället.

Insatsen ni medlemmar betalar är just det … en insats i föreningen. Ni är alla som skrivit avtal stolta delägare i föreningen. Det är inte att jämföra med den avgift som många betalar till ett kommersiellt företag som ansluter fastigheter i tätort. Den avgiften är  enbart en anslutningsavgift. Kapitalet som ni betalar in läggs på räntebärande konto tills det används fortlöpande under byggtiden.

140308
Nu har de manuella kartorna för medlemsstatus tagits bort då de var lite omständiga att hålla uppdaterade och även trasslade. Nu använder Thord Google Map istället! kolla
här!

140302
Om någon har missat kallelsen till extrastämman 140302 så är den idag 17:00 i Sparnäs skola. Dagordning har skickats ut, men kan även laddas ned här: dagordning

140228
Nu har avtalet finslipats och kan laddas ned för utskrift här: avtalskontrakt

140224
Diskussionerna har gått höga om avtalets utformande och det är naturligtvis av högsta vikt att avtalet är hållbart och skyddar alla parter under de flesta tänkbara situationer som kan uppstå i framtiden. Styrelsen låter jurist se över avtalet innan det släpps i omskriven version. Styrelsen ber medlemmarna ha överseende med dröjsmålet pekar på det viktiga i att avtalet blir rätt för alla. Ny version kommer att distribueras via mail och läggas ut här på hemsidan. Länken nedan dödas tills nya versionen kan distribueras.

140223
Några medlemmar har uppmärksammat oss på en inte helt lyckad mening i kontraktsavtalet. Det är naturligtvis så att om/när fastigheten säljs, säljer säljaren (obs ordvitsen) även insatsen i föreningen till köparen och köparen övertar andelen i föreningen. Köparen erlägger inga extra avgifter i samband med övertagandet av andelen i föreningen. Något annat har aldrig varit avsikten. Meningen ifråga lyder ”Ny ägare till nätansluten fastighet behöver inte erlägga fullt insatsbelopp”. Ordet ”fullt” ska inte vara med då det antyder ett lägre insatsbelopp. Avtalskontraktet ni kan ladda ned här är ändrat och ett ändrat avtalskontrakt skickas ut till er via mail.
Oavsett vad som gäller fiberföreningen tar dock tjänsteleverantörerna ofta ut startavgifter eller flyttavgifter när man flyttar eller startar abonnemang.

140222
Idag hölls ordinarie årsmöte där stadgeändring beslutades med anledning av det enhälliga beslutet om byggstart fibernät i Borgvik. Vidare information kommer pga tidsbrist upp på hemsidan senare delen V9.

140216       FÖRENINGSSTÄMMA LÖRDAG 22/2 I BORGVIKS KYRKA !
Samtliga medlemmar har nu kallats till föreningsstämma för att rösta om byggstart. Kallelse har gått ut via mail 140210, annons i GV-nytt samt telefon till de som saknar mailadress. Samlingslokal blir Borgviks kyrka lördagen 22/2 kl 15:00 eftersom Kungskvarnen som var tilltänkt i första hand försattes i konkurs 140205. Med kallelsen bifogades dagordning och förslag till stadgeändringar vid positivt byggbeslut.

140206
Vi har nu bilden klarare för oss vad gäller inlämnade anbud och de samt vårt beslut kommer att presenteras på föreningsstämman.

140205
En brasklapp till alla er som bor eller har fastighet här i Borgvik så här i upploppet mot den avgörande föreningsstämman. Vid positivt byggbeslut på stämman, startas en förprojektering där kabeldragning bestäms. Eftersom vi måste hålla oss till de ekonomiska ramar medlemsanslutning och bidrag ger oss dras fibervägen naturligtvis med utgångspunkt utifrån de medlemmar vi har anmälda. Därför är det viktigt att alla som tänkt sig att nappa på erbjudandet om fiberanslutning anmäler sig före föreningsstämman så vi har rätt underlag till förprojekteringen. Ni kan naturligtvis anmäla er senare, men då måste vi ta den diskussionen med entreprenören om extrakostnaden. Alla kan naturligtvis skriva kontrakt ännu senare under året, men är grävmaskinerna redan på väg förbi blir det dyrare då ni får stå för den verkliga kostnaden att ansluta er fastighet.
Det ser ut att bli byggstart då vi har en väldigt bra uppslutning till fibernätet. Lustigt nog är många sommarstugeägare. Kan det bero på att de redan har bredband på sitt fastboende och inte vill vara utan det här ute?

140201
Diskussioner och möten med anbudsgivare avlöser varandra och vi får lite mer kött på benen hela tiden. Hela dagen idag har ägnats åt fibern. På torsdag har vi sista mötet med anbudsgivare.

140121
Det har inkommit önskemål om fler medlems-skyltar att sätta vid vägkanten egna fastigheten. Alla har tydligen inte fått än. Ni kan höra av er till Thord eller mig (Hasse) eller Christine för fler laminerade skyltar. Ni som fått skyltar i brevlådan, men av någon anledning inte vill sätta upp dem kan väl lägga dem i vår brevlåda så delar vi ut till de som vill ha! De som vill ladda ned o fixa egen skylt kan göra det här. medlems-skylt
(saknar du PDF-läsare? klicka här sedan högerklicka och välj spara bild)

140120
Hoppas att ni alla haft en fröjdefull jul som det heter och en nyårsafton utan alltför svårhållna nyårslöften! Den här sidan har inte hållits aktuell som den borde och det ber jag om ursäkt för. Orsaken är fröken ur som inte väntar på mig, men hon har lovat sänka piskan ett tag nu.

140118
Då vi ser nu att vi inte hinner bearbeta anbuden, kalla till, och förbereda mötet sista januari måste vi skjuta på det. Thord är i Finland, jag är i Norrland och Kalle är i Stockholm. Troligen kallas det till möte i mitten av februari tidigast. Mötet kommer att aviseras här och i GV-nytt. Alla som har lämnat mailadress kommer att kallas den vägen också. Håll utkik!

140112
Några informationsmöten med anbudslämnare har gett vid handen att två har avböjt pga tidsbrist (man hinner inte detta året) men vi har ett räkneexempel på it/tv/telefoni från en leverantör som har varit med från början så att säga. Läs längre in i hemsidan.

131218
TeliaSonora informerar om att de köper Quadracom och Riksnet. Affären måste dock godkännas av konkurrensverket först. Om affären går igenom så kommer TeliaSonora över Zitius, Qmarket och Fibertillalla också.

131217
Äntligen efter 7 sorger och 8 bedrövelser gick anbudsförfrågan ut idag till 7 tänkbara leverantörer. Alla har vi haft mer än vanligt att göra och så det här… Ett stort tack till Thord som har fått lägga mest tid på detta. Anbudstiden är satt till 19:e januari. Då ska alla anbud vara inlämnade.

131106
Thord och Hasse har träffat Johan Holmgren från kommunen och fått lite nya ideer om fiberdragningen i centrala Borgvik (City öst som det döpts till). Istället för att gå sjövägen runt udden med stamfibern kan vi följa de nya tomterna och ansluta uppåt ”City öst” därifrån. Bron kan kanske användas för övergång kanalen. Trafikverket ska tillfrågas.

131105
På ett möte med Roy (en av de blivande anbudsgivarna) har vi bl.a. fått tipset att sikta på att upphandla kommunikationsoperatör på tidigt stadium. En fördel det innebär är att vi kan presentera telefon/tv/internetkostnader tidigare. Många ser det som intressantast vad fiberanslutningen kan ge ifråga om lägre tv-kostnader. En fiberanslutning är en sorts motorväg av kommunikation rakt in i fastigheten. En öppen fiber som det är frågan om här innebär att man låter de olika leverantörerna konkurrera med varandra om att sälja sina tjänster över fibern. På sikt (det kan bli snarare än vi anar) blir troligtvis internetuppkopplingen den viktigaste länken för tv/radio/telefon (frånsett nallen!). Läs mer längre in i hemsidan. Det verkar vara svårt att få fram specifika siffror på tv-tittandet över fiber så här i förväg. Alla verkar dock vara överens om att det blir/blev billigare (inkluderat de som har fiber idag). Vi ska försöka skingra mörkret!

131029
Nu har Grums kommun anmält de åtta nya tomterna på Sågudden (adress Snickarbacken) för anslutning till fibernätet. Markarbeten för tomterna är påbörjade. Dagiset är anmält sedan tidigare.

131020
Thord och Kalle har haft ett positivt möte med Thorbjörn Bood efter mötet i Sparnäs.

131018
Anslag har satts upp i anslutning till Borgviks infarter. Den vid norra infarten har som ett experiment t.o.m. fått solcellsdriven belysning. Dock räckte den inte till att skingra mörkret så värst långt in på natten tyvärr.

131006
Efter ett antal möten har vi ett större möte med arbetsgruppen på Sparnäs skola för att dra upp riktlinjer/ideer för vidare utskick till fastighetsägare, annonsering, affischering osv för att nå ut till så många som möjligt. Det bestämdes att Torbjörn Bood skulle kontaktas för diskussion om Kommunens planer eller avsikter inför framtiden vad gäller fiber i Grums och tätorterna utanför.

130902
Bankgiro och hemsida igång. Första medlemmen registrerad. Gissa vem det var!
Hemsidan får en blygsam start i brist på tid. Risken finns nog där för en blygsam fortsättning också!

130822
Bolagsverket bekräftar föreningens namn och registreringsnummer.

130818
Vid mötet som hölls i Borgviks-Laa den 18:e augusti slöt ett 60-tal personer upp och beslöt tillsammans att bilda en Fiberförening i Borgvik. Styrelse utsågs och tre alternativa namn på föreningen utsågs där Borgvik Fiber ek förening skulle ansökas som första namnalternativ. I stort sett ett års arbete med att undersöka intresset för fiber, möjliga kabelvägar samt ha gjort en förprojektering på ett fibernät i Borgvik har nu äntligen lett fram till en förening.

130801
Positivt besked om att vår ansökan om bidrag till fiberutbyggnad i Borgvik blir beviljad. (skriftligt bekräftad veckan efter)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *